• July 15, 2024

Waarom is een autoverzekering in Nederland verplicht

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om zijn auto te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Het is dus niet verplicht om je auto allrisk te verzekeren. Je moet verzekerd zijn tegen schade die je bij anderen veroorzaakt met je auto. Doe je dat niet dan riskeer je een boete als ontdekt wordt dat je onverzekerd rondrijdt. De kans dat je gepakt wordt is vrij groot. Verzeker je auto dus direct na aankoop en ga er niet mee de weg op als de verzekering nog niet geregeld is. Een autoverzekering is verplicht om te voorkomen dat je voor grote bedragen schade veroorzaakt bij anderen zonder dat je deze schade zelf kunt vergoeden.

Moet ik mijn auto altijd zelf verzekeren?

Een auto die op jouw naam staat moet je verplicht verzekeren tegen WA. Doe je dit niet dan riskeer je een boete. Als je je auto leaset, of dit nu private lease of zakelijke lease is, dan wordt de auto verzekerd door de leasemaatschappij. De premie is verwerkt in de maandelijkse leasebijdrage. Leaseauto’s zijn vrijwel altijd allrisk verzekerd omdat het immers altijd om nieuwe auto’s gaat die slechts enkele jaren worden geleased. Als er sprake is van financial lease, waarbij je na afloop van de leaseperiode eigenaar wordt of kunt worden van de auto, dan moet je er op letten dat je de auto zelf moet gaan verzekeren zodra er geen leasecontract meer van toepassing is.

Wat moet ik doen als ik schade heb of heb veroorzaakt?

Als je betrokken bent geraakt bij een aanrijding dan is het zaak om indien mogelijk direct een schadeformulier in te vullen. Dit kan tegenwoordig ook vaak online, maar het wordt aangeraden om het formulier altijd in je auto te hebben zodat je altijd meteen de schade en de situatie kunt noteren, ook als je je smartphone even niet bij je hebt. Vervolgens stel je je verzekeraar op de hoogte van de situatie. Als je auto zodanig is beschadigd dat je er niet meer mee kunt of mag rijden wordt deze opgehaald door een bergingsbedrijf. Vaak worden de kosten voor berging door je verzekeraar vergoed. Vervolgens komt er in de meeste gevallen een verzekeringsexpert langs om de schade op te nemen en de offerte van de garage voor herstel te beoordelen.

Hoe hoog is de verzekeringspremie voor mijn auto?

De premie die je voor je autoverzekering betaalt is afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste zijn het merk en type van je auto van belang. Een auto met een aanschafwaarde van 10.000 euro is uiteraard goedkoper om te verzekeren dan een auto die bij de dealer 75.000 euro kost. Daarnaast is het van belang hoe oud je bent en hoe lang je al een rijbewijs hebt. Ben je een ‘beginnend bestuurder’ dan betaal je vrijwel altijd een flink hogere premie. Heb je meerdere jaren geen schade geclaimd dan bouw je no claim korting op. Deze korting wordt toegepast op de premie voor de verzekering en kan tot wel 70% oplopen.

Een goedkope autoverzekering afsluiten

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je autoverzekering. Daarom is online verzekeringen voor de auto vergelijken een goede tip.